Eens je beslist hebt om tot de aankoop van een elektrische fiets over te gaan moet je nog een paar belangrijke beslissingen nemen. De belangrijkste daarbij is waarschijnlijk of je kiest voor een gewone elektrische fiets of een speedpedelec. Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen beiden? We lijsten ze hier even voor je op.

Snelheid

Snelheid is het grote verschil tussen een gewone elektrische fiets en een speedpedelec. De eerste ondersteunt het fietsen tot aan 25 km/h terwijl je met een speedpedelec tot 45 km/h ondersteuning krijgt.

Verplichtingen

Bij een gewone ebike heb je geen verplichtingen. De ebike tot 25 km/u wordt in het verkeersreglement 100% aanzien als een gewone fiets. Met een speedpedelec moet je steeds een helm dragen en moet je een nummerplaat hebben. Bovendien moet je minimaal 16 jaar zijn en over een rijbewijs beschikken.

In het verkeer

In het verkeer wordt de gewone elektrische fiets beschouwd als een fiets terwijl de speedpedelec aanzien wordt als een bromfiets.

Fiscaliteit

In grote lijnen komt het erop neer dat u een fietsvergoeding van 24 cent per kilometer woon-werk verkeer kan krijgen en daarenboven de fiets nog eens aan 24 cent per kilometer kan inbrengen als beroepskost. De subsidies hangen meestal af van de woonplaats waar u woont.

Actieradius

De actieradius van je fiets hangt van heel wat externe omstandigheden af en uiteraard van de kwaliteit van de accu. Het is dus zeker niet zo dat een 25 km/u fiets per definitie verder kan rijden dan een speedpedelec. De actieradius verschilt per fiets en per gebruiker.

Prijs

Elektrische fietsen beginnen ergens rond de 1.500 Euro en afhankelijk van je smaak en verwachtingen kan de prijs oplopen. De Speedpedelecs die tot 40 km/u gaan starten meestal ergens rond de 3.000 Euro.

Testen

Naast de hele theoretische oefening om uit te maken welke fiets je nu juist wil is het uiteraard verstandig om een en ander te gaan testen bij Motocity. Zo kan je zelf bepalen welke fiets voor jou de juiste is.